Hier gingen uw donaties naar toe!

Allereerst dank voor uw support en geweldige donaties. De kwaliteit van de door u gedoneerde goederen is enorm hoog! Alles wat u ons toevertrouwde komt daadwerkelijk bij de lokale vrijwilligers organisaties terecht, en dus ook bij de mensen waarvoor u giften doet. Stichting Hulpkaravaan heeft zeer lage vaste lasten, verblijfskosten hebben we gehad bij het opstarten. De netwerken die we opbouwden voorzien nu in gratis verblijf. Als nomaden slapen we in appartementen die we vrij mogen gebruiken, op matrassen in een opslagruimte en onderweg gewoon in de bus.
Ik hoorde gisteren dat van de gelden die worden vrijgemaakt en door NGO en grote hulporganisaties wordt besteed, dat 135 euro zou zijn per vluchteling, er 1 euro daadwerkelijk wordt besteed. Ik kan het bijna niet geloven, echter als ik zie hoe de situatie hier is lijkt dit waar te zijn. 

1 We begonnen onze rit in Thessaloniki waar we kleding, schoenen en babygoederen konden uitladen bij de vrijwilligers.IMG_6079

2 De sociale kliniek in Athene waar we alle ingezamelde medicijnen inleverden die we onder andere ontvingen van de artsen in opleiding uit Groningen. Het maandverband, de zwangerschapsspullen en medische materialen hebben we ook hier uitgeladen. Zij doen geweldig werk voor de vluchtelingen; al het geschoolde personeel drijft de apotheek als vrijwilliger, van artsen tot telefonisten.

3 Van Vullen naar Voeden: Steps en Tassos
Het voedselprogramma voor 200 tot soms 400 mensen kost per maand rond 500 euro. Steps ontving inmiddels 200 euro op de geopende inkooprekeningen en we kochten voor 35 euro dadels in op de markt. Die worden op verschillende plekken uitgedeeld door de vrijwilligers van Steps.

Wilt u meehelpen dit project veilig te stellen? We willen beginnen met zes maanden. Adopteer een maand en wij vermelden uw bedrijf op onze website! Mail ons: hulpkaravaan@gmail.com
 
Doneer www.hulpkaravaangriekenland.nl/doneren of direct
Stichting Hulpkaravaan Onder vermelding van: GRIEKENLAND 
IBAN: NL82 TRIO 0391 0793 79

BIC: TRIONL2U
IMG_6325  IMG_6327  IMG_6352
Tassos and all his volunteers are very thankfull for the support from the Netherlands.

Tassos en zijn vrijwilligers zijn zeer dankbaar voor de support uit Nederland. Sinds mijn oproep hebben we voor twee projecten 560 euro opgehaald. Dank u allen van harte voor uw medemenselijkheid. U maakt het verschil!

 

4 Landbouwproject, een uurtje buiten Athene. We stuitten ongepland op dit prachtige project doordat mijn vriendin Ingeborg Beugel op die locatie een interview deed met de initiatiefnemer. Mooi hoe deze groep vluchtelingen, geholpen door vrijwilligers, zelf het heft in handen neemt en voedsel verbouwt zodat ze in de nabije toekomst niet meer afhankelijk zijn van giften! IMG_6312

Hier hebben we schoenen voor de werkende vrouwen en mannen afgegeven. Een van de vrouwen liep op open schoenen waarvan de zool slechts uit een dun kartonnetje bestond. Toen de dames hoorden dat we ook lingerie bij ons hadden, werden ze heel blij; onder welke omstandigheden dan ook, vrouwen blijven vrouwen!

5 School nr. 5 ontving voor 35 euro dadels van uw donaties. Bovendien ontvingen zij de overige donaties van de artsen uit Groningen, zoals o.a. babyspullen, voeding, flesjes en borstpompen. Zij hebben een geweldige lactatiedeskundige die de moeders allemaal aan de borstvoeding krijgt. Hier zijn 72 kinderen die allemaal schoenen nodig hebben. Gelukkig hadden we veel kinderschoenen bij ons.
 De jongens waren teleurgesteld; ze sjouwen zich suf aan al de hulpgoederen voor hun lieve landgenoten, maar er zit echter niet één T-shirt voor hen bij. Gelukkig konden we ze blij maken met de petjes. Hoe lang kunnen zij het nog opbrengen, vraag ik mij af. Bij dezen, lieve mannen in Nederland: geef uw kleding aan ons, doe het niet in de afvalbak. Wij hebben grote partijen, mannen- en jongenskleding nodig! Vanaf maat 152 t/m 176 en XS t/m XL

De transportkosten gaan ongeveer 500 euro kosten. Wilt u meebetalen aan de verzendkosten? Een bananendoos verzenden kost ongeveer 3 euro. www.hulpkaravaangriekenland.nl/doneren

IMG_6365
6 Ik bezocht met Tassos minderjarige alleenstaande vluchtelingenjongens die onder leiding van Griekse vrijwilligers in een goede woning wonen. Twintig jongeren, onder de 16 jaar. De jongens maken het na binnenkomst al snel beter, door de inzet van allemaal lieve mensen. De jongen op de foto bijvoorbeeld, verloor zijn hele familie en reisde met vreemden mee, op 6-jarige leeftijd. Hij doet het heel goed en is een prachtig mannetje. Ik speelde een spelletje Tavla met hem. Het huis had voor deze twintig jongeren voldoende spullen, maar met de petjes die we daar brachten, waren ze heel blij. Overigens hebben we op elke hier genoemde locatie petjes gegeven. Wij publiceren geen foto’s van de gezichten van IMG_6364deze kinderen of een naam van dit huis, omdat ze, als minderjarigen, bescherming nodig hebben. Voor je het weet staan er smokkelaars en dealers klaar in de straat om de kwetsbare jongeren te ronselen.

7 Camp gamma krijgt ook voor 35 euro dadels en voor 200 euro aan verse groenten en fruit. Ook hier zullen de petjes geliefd zijn zoals bij alle andere locaties waar we ze hebben afgeleverd. Dit bezoek stond vandaag op het programma maar ik moest het verzetten door een vervelende ervaring: mijn autoruit was ingeslagen en mijn TomTom was uit het kastje meegenomen. Veel gedoe, en 110 euro van mijn eigen vakantiegeld weg. Soms raak ik ontmoedigd door dit soort tegenslagen, dan vliegt er even door me heen: ‘waar verdienen we dit aan?’, maar al snel probeer ik die gedachten uit te schakelen omdat ze nergens toe leiden. Er zijn ergere dingen dan dit, ook al had ik het geld liever aan Steps gegeven. Ach, nu is de garage een klantje rijker, dat is ook hulp aan Griekenland denk ik dan maar weer, en kijk weer vooruit. Het verleden kunnen we niet veranderen; de daden vandaag doen er toe. Het hier en nu is belangrijk.

We gaan zeker door, de nood die hier heerst, kennen wij in Nederland echt niet. Schrijnende situaties zijn er zeker ook bij ons, maar onze samenleving kan die dragen. Hier kan niemand meer extra lasten dragen!
Liefs, Erika

Bestel deze heerlijke olijfolie en doneer gratis!

logo Alex Mous

U geniet van superieure kwaliteit. Tegelijk helpt u de Hulpkaravaan naar Griekenland, kleine Griekse olijfboeren én Panathea, een Nederlands bedrijfje.
Olijfolie
Panathea, een extra virgin olijfolie van superieure kwaliteit, is afkomstig uit het gebied ten zuiden van Sitía, een klein stadje in het noordoosten van Kreta. 

De koroneiki olijfbomen in deze regio brengen extra virgin (vièrge, virgine) olie voort die door kenners wordt beschouwd als het neusje van de zalm. De grand cru olie wint al jarenlang internationale concoursen en geldt als een van de lekkerste en gezondste ter wereld (!) door zijn extreem lage zuurgehalte (< 0,3%) en zijn frisse, zachte smaak.

Panathea is nu ook in Nederland verkrijgbaar! Nu kunt u het hele jaar door genieten van de exquise smaak van deze extra virgin olijfolie, afkomstig van kleine, biologische gaarden die jaarlijks worden geselecteerd.

De hulpkaravaan naar Griekenland krijgt 10 procent van de verkoopprijs van elk blik dat via deze site wordt verkocht. Hiervoor is een formulier in ontwikkeling. Tot die tijd kunt u bestellen via de website van Panathea of via panatheaolijfolie@gmail.com Vermeld wel even ‘Hulpkaravaan’.

Voor meer informatie en bestellingen: kijk op de website van Panathea.

Stichting hulpkaravaan dankt de eigenaren van Panathea enorm voor de mooie ondersteuning van onze projecten in Griekenland!

De hulpkaravaan is onderweg naar Griekenland!

Lieve supporters, donateurs en helpers die hebben geholpen weer een reis mogelijk te maken: hartelijk dank!IMG_5963

Met een beetje vertraging zijn we net niet op 31 mei, maar in de eerste zomernacht, 1 juni, vertrokken. Het was een hele uitdaging de juiste onderdelen te vinden voor onze vrachtwagen annex camper; de waterpomp bleek toch stuk te zijn. Gelukkig vonden we afgelopen maandag dit zeldzame exemplaar. Snelle verwerking van onze bestelling door de heer Stellingwerf van de Bedford garage te Smilde bracht deze pomp én de brandstofopvoerpomp, die ook lekte, rond het middaguur al in ons bezit. Om zes uur mochten we langskomen bij Rien om de onderdelen te laten vervangen; drie uur later was onze gerepareerde auto rijklaar. De dag ervóór was hij al geladen, waardoor we gelijk konden vertrekken.

We rijden via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Thessaloniki, Griekenland. Na een dag of vier rijden we door naar Athene. Het is wederom superspannend!

Op locatie zullen we, op verzoek van een donateur, in verband met Ramadan dadels kopen voor de vluchtelingen zodat zij het vasten op de gebruikelijke manier kunnen breken. Daarnaast zullen we verse zuivel, noten, groenten en fruit inkopen. Voor dit doel willen we graag nog donaties ontvangen. Dank u bij voorbaat!

Ik zal u tijdens de reis op de hoogte houden van onze activiteiten en foto’s plaatsen zodat u een beetje kunt meereizen.

Lieve groet,

Erika

Waarom kan ik niet wegkijken?

Dit artikel: ‘Geen-uitzicht-op-beterschap-voor-gewone-griek’ in De wereld morgen op
11 mei 2017 omschrijft DE reden van mijn oproep, in 2015, om niet langer toe te kijken en in actie te komen – waar u massaal gehoor aan gaf!

Als gevolg hiervan is Stichting 10812140213-thumb1Hulpkaravaan opgericht, die helpt de Griekse bevolking te helpen. Onze ervaring is dat juist mensen die alles kwijtraakten of zeer weinig hebben, zich keihard inzetten voor vluchtelingen en voor hun landgenoten die in barre omstandigheden verkeren.

Wij ondersteunen deze mensen bij die zelf opgelegde taak. Ik ben nog steeds zeer dankbaar voor alle mooie mensen die sindsdien op mijn pad zijn gekomen. Mensen die allemaal willen delen met mensen die het aan de meest basale levensbehoeften ontbreekt zoals kleding, voeding, medicijnen en een dak boven hun hoofd. Deze hulp is na bijna twee jaar nog steeds heel hard nodig en er is dringend behoefte aan bijv. zomerkleding.

Hulpkaravaan naar Griekenland gaat eind mei weer rijden. Steun ons met uw donatie via deze link of druk op de knop doneren boven aan deze pagina. Dankzij uw ondersteuning kunnen wij ons werk doen!

Ik dank alle lieve medelanders die hun handen uit hun mouwen steken invreselijk Nederland en Griekenland, alle burgers en bedrijven die hun expertise inzetten en iedereen die financieel een steentje bijdroeg. Al deze donaties zijn even belangrijk om HET VERSCHIL te blijven maken. Jullie zijn allemaal helden die niet om een medaille strijden.
De strijd van al die vrijwilligers is nog lang niet voorbij… De titel van een artikel in de Independent luidt: ‘Meer dan 1000 mensen zijn dit jaar al verdronken’… Hoeveel lijkzakken accepteren wij nog?

Ik krijg soms de opmerking: ‘ja, maar niet alle vluchtelingen in Griekenland zijn echt vluchteling, er zitten ook profiteurs tussen!’
Wat maakt iemand een vluchteling? Mag je iemand hulp ontzeggen omdat de reden waarom hij of zij van ontheemd geraakt is, voor ons niet legitiem is? Kúnnen we daar wel over oordelen of blijven de redenen onzichtbaar voor onze ogen? Hoe vaak bent u zelf wellicht verkeerd beoordeeld in uw leven, hoe vaak werd u onrecht aangedaan omdat niemand geïnteresseerd was in uw verhaal en men eigen invulling gaf aan gebeurtenissen?

Zeker, niet iedere vluchteling komt uit oorlogsgebied of, beter gezegd, een erkend oorlogsgebied. Maar zeg nou zelf: als jij en je familie niets te eten hebben, als je geen werk meer kunt vinden om je omstandigheden in eigen land te verbeteren, zou je dan zelf ook niet gaan zoeken naar een beter bestaan? Heb je dan geen recht op de titel vluchteling? Honger lijden is vechten tegen de dood, is overleven, niet Leven

Geen vader, geen moeder waar dan ook ter wereld zal dat lijdzaam ondergaan, daar ben ik van overtuigd. Alle mensen die ontheemd zijn en geen kant op kunnen omdat zij door hun hoop op een beter leven in verschrikkelijke omstandigheden zijn beland, zijn wat mij betreft vluchtelingen. Mensen met trauma’s, rouw en verlies, hopeloos aan het lot overgeleverd. Afhankelijk van anderen, die geen kant op kunnen, niet vooruit en niet terug.

Wij kunnen dat lot verzachten, menselijkheid tonen opdat zij op z’n minst in leven blijven in afwachting van betere omstandigheden. Verschillende europarlementariërs hebben verschillende malen de kampen in Griekenland vergeleken met concentratiekampen. Ik weet niet of die vergelijking opgaat, zeker niet alle aspecten ervan. Wat ik wél weet, is dat mensen ziek worden door de erbarmelijke omstandigheden in de kampen waarin zij zijn beland, en dat die worden veroorzaakt door gebrek aan steun voor Griekenland.

Laten wij hier in ons land achter de dijken, ja ook u en ik, laten wij wederom over die dijken kijken en zien dat wij het zo slecht niet hebben en dat iedereen in de wereld het recht heeft op een vergelijkbaar humaan bestaan!
Bruno
U helpt al door deze zomer op vakantie te gaan naar Griekenland, aldus Bruno Tersago… hoe mooi is dat! Lees zijn column: ‘Help de Grieken. Concreet en rechtstreeks. En Solidair’. Bruno is een prachtmens; ik mocht hem in Athene ontmoeten in februari 2016. Zijn liefde voor mensen en voor Griekenland is ongekend. Hij zet zich keihard in om de Griekse omstandigheden in de spotlights te krijgen.

En dan dit. Ja, ik weet het, dit zijn niet de leukste berichten en toch… met wegkijken verdwijnen deze zaken niet. Een voorbeeld van de totale wanhoop, van geen kant op kunnen: het aantal zelfmoorden onder zowel Grieken als vluchtelingen neemt toe…
Zoals velen van jullie weten, heb ik mijn moeder verloren op deze manier. Ik kan niet anders dan dit onderwerp benoemen, hoe zwaar het ook moge zijn. We moeten er alles aan doen om de omstandigheden die tot wanhoop leiden, om te buigen van HOPELOOS naar HOOPVOL en van DWANG naar DWANGVRIJ. Als wij niet helpen, worden steeds meer jongeren op straat slachtoffer van ronselaars van criminelennetwerken rond de seksindustrie. Welke keuze hebben deze mensen: dood gaan of zichzelf verkopen?

Liesbeth Staat maakte over dit onderwerp een reportage voor Brandpunt. Zie de uitzending op deze site.

Journaliste, Griekenlandkenner en mijn lieve vriendin Ingeborg Beugel kende de Syrische jongen persoonlijk die zelfmoord pleegde en waarover geschreven wordt in de onderstaande reportage. Ook zij beweegt hemel en aarde, op haar alom bekende gepassioneerde manier, om de gevolgen van het EU-beleid voor burgers en vluchtelingen in Griekenland onder de aandacht te krijgen.
ingeborg
Haar comment op facebook: Reportage in het Frans van mijn vriend Arthur Babout, de begrafenis van mijn ‘protegé syrien’ Ahmed (25) die zelfmoord pleegde op de 28e maart, omdat hij besefte dat hij geen toekomst had in het horrorkamp buiten Athene. We probeerden hem 8 keer te begraven. Gisteren konden we hem eindelijk rust geven…. Zij vertelt in haar artikel ‘Wat is er de afgelopen dagen in hemelsnaam gebeurd’ uitgebreid over Ahmed.

Ik wens u allen een fantastische dag toe. Geniet ten volle want we weten niet wat er morgen op ons pad komt.

Liefs Erika

Na explosieve start nu gestage groei!

ANBI Status
Sinds half april staat dit logo op onze site. anbi-logo
De Belastingdienst heeft De Stichting Hulpkaravaan de ANBI-status toegekend met terugwerkende kracht per 1 januari 2016! Daardoor zijn alle donaties die op onze bankrekening zijn gestort aftrekbaar van de belasting, mits de giften voldoen aan de hiervoor geldende regels. Meer informatie hierover kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.

Speciale dank aan Ramona en Laura, onze bestuursleden die samen met mij dit proces hebben begeleid. Ik ben heel trots dat we dit als organisatie met behulp van uitsluitend vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen!ANBI fotoKliks op website
Deze week haalden we 300000 unieke ip-adressen van mensen die onze website bezochten vanaf de dag dat we in de lucht zijn. Zie rechts onderaan de paginateller. Hierbij wil ik nogmaals mijn hartelijke dank uitspreken aan Ferdinand Zanda van Frealise IT FrealiseITdie de website heeft gemaakt en deze doneerde voor het eerste jaar. De contacten die ik door de jaren heen heb opgedaan zijn van onschatbare waarde gebleken. Zonder hen was er niets mogelijk geworden, website en bankrekening voor de eerste maanden van MenS en Spirit waren cruciaal.

Camper
De afgelopen tijd is er keihard gewerkt om de camper in orde te krijgen. De tijd die dit heeft gekost, en veel onderdelen, zijn gedoneerd door lieve vrienden. Onze camper, een Bedford van 40 jaar oud, heeft onder de motorkap een renovatie ondergaan. We zoeken nog een hydrologische brandstofpomp, die moeilijk te krijgen is. Heeft u tips of kent u iemand die onderdelen voor dit type voertuig heeft, mail ons dan. We kunnen helaas pas vertrekken zodra we in ons hotel op wielen deze pomp hebben kunnen vervangen.

Gratis transport
De gedoneerde 24 dozen met medische voeding en materialen zijn gratis door 0900 koerieruit Haarlem, in Den Bosch opgehaald. Dank je wel Faik voor het leggen van de contacten en dank je wel Remco dat je bereid was dit voor ons op te halen. Op vier dozen schoenen na staat de vracht klaar om naar Griekenland te vervoeren. Super dank Rien voor de opslagruimte die we gratis mogen gebruiken tot de camper klaar is voor vertrek.

Uw hulp
Zoals u hebt kunnen lezen, is dit geen job voor één persoon. Zonder alle ontvangen hulp zou ik niet zoveel hebben kunnen doen. De donaties, in welke vorm dan ook, zijn de dragers van ons project. Wij ontvangen geen subsidie en zijn daarom afhankelijk van uw goedheid. Uw donaties worden helemaal besteed aan de doelen die we willen halen. Dat betekent dat we geen salarissen betalen of 5-sterrenhotels boeken van uw giften. Op dit moment hebben we 626 euro binnen; dat is voldoende om de reis te maken, maar nog niet genoeg om op locatie ons werk te kunnen doen, zoals het inkopen van verse groenten en fruit.

Ik dank u allen voor uw vertrouwen en gulheid, en wens u een waardevolle week toe.

Liefs Erika

De karavaan gaat weer naar Griekenland rijden.

Wilt u weer helpen als vrijwilliger of donateur?

Om de reis te kunnen maken hebben wij nodig:SOS-Red-Logo

Ongeveer 500 euro voor Diesel en een LPG (hier koken wij op). Ons vervoermiddel is tevens onze slaapplek dus geen hotelkosten. Voor erg verzwakte mensen hebben we een partij medicinale voeding ontvangen die we graag op de plek van bestemming brengen.

Elke aanstaande mens heeft recht op goede voeding en zorg. Elke nieuwe baby heeft recht op een gezonde gezonde moeder die zelf kan voeden.
Wij hebben nodig ong: 500 euro om voor een tiental baby’s, voor 3 maanden voeding in te kopen omdat zij geen toegang tot borstvoeding hebben.
Wij hebben nodig: ong 1000 euro voor het inkopen van gezonde voeding voor zwangere en nieuwe mama’s. Het sterfte cijfer ligt 50% hoger als de zelfde doelgroep in Nederland..
Wij hebben nodig ong. 500 euro aan fruit voor kinderen en ouderen.

De mannen en vrouwen aan de knoppen hebben nog steeds geen oplossing geboden voor de schrijnende situatie in Griekenland. Zolang zij niet doen, dat wat nodig is, mogen wij niet achterover leunen. 60000 mensen zitten uitzichtloos vast in KAMPEN….waaronder heel veel vrouwen en kinderen. Gelukkig gaat het met de meeste baby’s goed en hebben de moeders voeding nodig om gezond en sterk te blijven zodat zij hun kinderen langdurig zelf kunnen voeden.

Wij staan open voor donaties in natura. zoals een volle dieseltank en een volle LPG tank. (hier koken wij op) bij vertrek uit Nederland. Of een transport voor 2 pallets hulpgoederen.
Uw suggesties zijn tevens welkom. Mail hulpkaravaan@gmail.com als u iets kunt bijdragen.

We hebben dringend NIEUW ONDERGOED nodig! Dank u voor de bergen sokken die we ontvingen. 

De Hulpkaravaan is met uw hulp ontstaan en kan rijden doordat u helpt. #dankbaar.

Wat kunt u doen naast de gevraagde acties?ring-van-vele-handen-21578697

Klik op de collage en verspreid deze pdf aan uw eigen netwerk per e-mail
Deel deze post via facebook en twitter.
Professionals. deel uw talent. Met uw hulp kunnen wij meer doen!

Vele handen maken werk licht en een vangnet sterk!

Ik dank alle donateurs die ons hebben gesteund de afgelopen weken!

Liefs Erika

Wij zoeken mensen die met hart en ziel werken:

U bent van harte welkom de karavaan mee vooruit te trekken

Vrijwilliger:

  • Geef aan wat u zou willen en kunnen doen.
  • Heeft u ideeën die meehelpen onze doelstelling te halen dan bieden wij de ruimte deze zelf vorm te geven.
  • Heeft u ooit gedroomd zelf een event te organiseren, fantastische vertel het ons.
  • Bent u uw werk kwijt, voor ons bent u bijzonder waardevol? Wij zijn heel dankbaar als u uw ervaringsdeskundigheid met ons wil delen.


Kleding –
kunt u brengen naar Schotlandstraat 140, 2034 LG Haarlem, kunt u niet brengen, stuur ons dan een berichtje om samen een oplossing te vinden. Voor grote partijen graag vooraf mailen hulpkaravaan@gmail.com

Werkplaats/sorteerruimte per 1 juli in Haarlem-
krijgt u uw pand niet verhuurd en kunt u deze ruimte missen voor korte of lange periode. En draagt u ons doel een warm hart toe? Wellicht ook fiscaal aantrekkelijk.

Vacature:
Chauffeurs naar Griekenland– meld u aan voor de reservelijst

Administratief medewerker–  administratie en declaraties controleren en afhandelen

Organisatietalent – opzetten van een event in september

Marketing & PR medewerker – schrijven van mailingen en mediaberichten

Vertaler Engels – vertaling van onze berichten op de website

Voor vragen of aanmeldingen meld u aan via ons contactformulier of  mail ons vrijwilligerkaravaan@gmail.com